Voor iedereen betekent vrijheid wat anders. Maar wat betekent vrijheid voor jou? En hoe zou jij het in een kunstwerk verbeelden? Met de Kunstwedstrijd Vrij! zullen we de werken beoordelen die vrijheid weten vast te leggen. Wat vrijheid voor ons betekent? Zie het hieronder in de 30 seconden video.
Tot 24 januari 2022 zijn de inschrijvingen voor de Kunstwedstrijd Vrij! geopend! Het werk moet het thema Vrijheid verbeelden. Deelname staat open voor iedereen (kunstschilders of tekenaars) vanaf 18 jaar. Na de inschrijfperiode zal de jury een digitale selectie maken. De 30 beste kunstwerken worden vanaf 8 april tot en met 18 april in De Krachtcentrale geëxposeerd. De winnaar zal op 10 april tijdens het evenement Vrij! bekend gemaakt worden. De winnaar zal uit handen van de burgemeester een prijs ontvangen. Dit is een cheque ter waarde van 1500 euro! Download hier het reglement (PDF)
Om de werken goed te kunnen beoordelen hebben we geweldige mix aan juryleden. Ze hebben expertise op het gebied van kunst alswel op vrijheid.
Niek Meijer, burgemeester van Huizen, waar de eind jurering zal plaatsvinden.
Niek Meijer is sinds 2019 burgemeester van Huizen. Afgestudeerd in de rechten. Hij was meer dan twintig jaar advocaat en mediator.
Niek is tevens voorzitter van de jury.
Lita Cabellut, Spaanse kunstenares. In 2020 uitgeroepen tot kunstenaar van 2021.
Lita Cabellut is een Spaanse kunstenares die woont en werkt in Den Haag. Haar werk wordt gekenmerkt door haar grote doeken, een eigentijdse variatie op de klassieke frescotechniek en een herkenbaar persoonlijk palet. Naar eigen zeggen probeert ze haar personages een ‘huid’ te geven.
Lita groeide op als straatkind in Barcelona totdat ze op haar twaalfde werd geadopteerd. Gedurende deze tijd maakte ze kennis met Spaanse meesters. Op 19-jarige leeftijd verhuisde ze naar Nederland.
In 2011 werd ze voor het eerst bekroond vervolgens heeft ze nog vele bekroningen ontvangen.
Abdul Aziz Shaikh Abdou, een Syrische barbier, die zijn droom in Nederland voortzet.
Abdul Aziz Shaikh Abdou komt uit Damascus, Syrië waar hij moest vluchten voor een verschrikkelijke oorlog. Woont sinds 2016 in Huizen.
In Nederland zet hij zijn droom als zelfstandige kapper door. Hij wil nu ook Nederlanders op een positieve manier kennis laten maken met de Syrische cultuur.
Abdul Aziz weet heel goed wat vrijheid betekent en hoe hij nu zijn dromen in vrijheid mag verwezenlijken.
Jan Rudolph de Lorm, Museumdirecteur van Singer Laren.
Jan Rudolph de Lorm, Museumdirecteur van Singer Laren. Hiervoor was hij conservator Goud en Zilver in het Rijksmuseum waarna hij hoofd tentoonstellingen van het Rijksmuseum werd.
Tevens geeft Jan Rudolph lezingen over psychiatrie en kunst. Het thema ‘vrijheid’ sluit hier mooi bij aan.
Guus van Lingen, reclamemaker, kunstenaar en docent.
Guus van Lingen reclamemaker, kunstenaar en docent.
Als kunstenaar heeft hij een passie voor portretten, maar ook landschappen of stillevens gaat hij niet uit de weg. Als docent stimuleert hij zijn cursisten vooral te creëren naar eigen waarneming. Uitvinden waar iemand interesse ligt en mensen enthousiasmeren en inspireren is de grote uitdaging.
The Business Factory ontwikkelt en ondersteunt ondernemingen die bijdragen aan een betere wereld. Maar geeft ze ook een platform en steunt ze binnen de Stichting #WECARE, onder andere met de Kunstwedstrijd Vrij! Dit jaar zullen de opbrengsten gaan naar Stichting Reout die zich inzet voor jongeren en de minima.
Stichting Reout helpt jongeren met maakwerk en gezinnen die het financieel zwaar hebben (de minima).
Reout is een stichting zonder winstoogmerk, met als doel jongeren te begeleiden zodat ze een stabiel leven kunnen leiden waarin ze gelukkig kunnen zijn.
Om zover te komen biedt de Stichting een re-integratietraject aan waarin ze de jongeren laten kennismaken met maakwerk. En met het maakwerk verrichten ze direct en indirect werk waar gezinnen die het financieel zwaar hebben geholpen mee worden. Het resultaat is dat ze zich weer gewaardeerd voelen en gezinnen die het financieel zwaar hebben de nodige ondersteuning krijgen.
Reout is een stichting zonder winstoogmerk, met als doel jongeren te begeleiden zodat ze een stabiel leven kunnen leiden waarin ze gelukkig kunnen zijn.
’t Gooi staat bekend als een van de rijkste gebieden van Nederland. Helaas betekent dat niet dat er geen gezinnen zijn die het financieel zwaar hebben. In ‘t Gooi zijn er ca. 500 gezinnen die zich hebben aangemeld bij de voedselbank. En dan te bedenken dat er waarschijnlijk nog veel meer gezinnen zijn die hier niet voor in aanmerking komen, simpelweg omdat het inkomen net te hoog is.
Bij elkaar is dit een grote groep die geholpen kan worden. En dat is waar Stichting Reout zich voor inzet. We doen dit middels een kledingbank en een (nood)spullenbank waar mensen ‘vrij’ krijgen.
INSCHRIJVINGEN ZIJN GESLOTEN
Wie kan meedoen?
Deelname staat open voor iedereen (kunstschilder en tekenaar). Deelnemers moeten bij inschrijving ouder dan 18 jaar zijn.
Zijn er voorwaarden aan het werk dat ingebracht wordt?
Het ingebrachte werk moet een schilderij of tekening zijn. Het werk mag niet groter zijn dan 200 cm bij 200 cm.
Moet het werk gesigneerd zijn?
Het werk moet anoniem worden ingebracht. De titel moet op het aanmeldformulier vermeld zijn.
Is er een thema verbonden aan De Kunstwedstrijd Vrij!?
Het thema is Vrijheid.
Hoe moet het werk worden aangeleverd?
Het werk moet voorzien zijn van een goed ophangsysteem. Zonder een goed ophangsysteem kunnen we je werk niet ophangen.
Verlenging Kunstwedstrijd Vrij!
*De kunstwedstrijd Vrij! is verlengd omdat het evenement Vrij! die er aan gekoppeld is vanwege de coronaregels verplaatst wordt naar 10 april 2022.