Finalisten

De 30 finalisten van Kunstwedstrijd Vrij!

De de jury heeft de werken beoordeeld. En de puntentelling was heel spannend.

Elk jurylid mocht 20 punten verdelen. En zo bleek maar weer dat vrijheid voor iedereen wat anders betekent, want geen van de kunstwerken heeft van alle 5 de juryleden punten gekregen.

De 30 onderstaande werken gaan door naar de finale, die op 10 april bij De Krachtcentrale in Huizen tijdens het evenement Vrij! beoordeeld zullen worden, zodat uiteindelijk 1 winnaar overblijft.

De opdracht was om ‘vrijheid’ te verbeelden in een kunstwerk. Bekijk hier alle inzendingen.

Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

Jordy Rensen

#1 Vrijheid is voor iedereen

100cm x 100cm

Acrylverf, gemengde technieken op canvas.

Margot Rijven

#3 My last sumner of freedom

70cm x 50cm

Acryl en collage op canvas

Saskia Lensink

#5 Looking up!

100cm x 80cm

Vrij voel ik me als ik naar boven kijk naar de lucht en naast de boomtoppen de oneindigheid van de lucht ervaar.
De andere vormen van vrijheid: politieke, maatschappelijke vrijheid kan ik me wel bedenken, maar niet voelen omdat ik in de gelukkige omstandigheid ben om nooit oorlog of vrijheidsberoving meegemaakt te hebben. Ik weet niet of iemand die deze situaties heeft verkeerd dat ook zo ervaart. Wel denk ik dat als je in de luxe positie verkeert om je te kunnen verliezen in de oneindigheid van de lucht en de natuur dat daar een gevoel van vrijheid in zit. Daarom dit schilderij.

Lisette Beentjes

#9 Free of Auschwitz

40cm x 50cm

Eva Mozes Kor is een holocaust overlevende. Ze is de helft van een “Mengele Tweeling” en heeft in meerdere documentaires gesproken over de mensonterende experimenten waar zij en haar zusjes in Auschwitz aan werden blootgesteld. Ze baarde opzien door Oskar Groning, de “boekhouder van Auschwitz” te vergeven en zelfs Mengele en daarmee de nazi’s, een daad die haar door andere holocaust overlevenden kwalijk werd genomen. Ze verklaarde dat vergeving een groot kado aan zichzelf was, omdat het haar bevrijdde van haar tragische verleden. “I was free of Auschwitz, and I was free of Mengele.”
Voor mij geeft het aan dat vrijheid vele vormen kent. Vrijheid kan je ontnomen worden, maar de hoogste vorm van vrijheid zit in je hoofd. Het portret dat ik van Eva Mozes Kor gekozen heb verwijst daarnaar. De diepste lagen van het schilderij zijn niet meer zichtbaar, maar bevatten verwijzingen naar de gruwelijkheden van de holocaust.

Rian Lemaire Smulders

#10 Jongen !

60cm x 40cm

Het schilderij spreekt voor zich !

Bernadette Verhaeghe

#20 Freedom

120cm x 60cm

Het leven is als een schaakspel.

Door te durven het spel van het leven te spelen creëer je vrijheid

Allen Rufus zegt “We worden elk stuk in het spel dat leven heet!”

Bernadette Verhaeghe

#22 First impression

130cm x 100cm

Dit is het portret van een blinde straatmuzikant die zomer en winter te vinden was in de hutongs in China, Hij bespeelt de Erhu, een Chinees strijkinstrument, en neuriet zachtjes het lied mee. Zoals overal ter wereld worden deze mensen uitgebuit door ‘gangs’. Ze worden ‘s morgens afgezet in de stad en pas laat ‘s avonds terug opgehaald, met als taak te bedelen. En toch was hij steeds aan het glimlachen, weg in zijn wereld dankzij zijn connectie met muziek.

Marianne Van der Schee

#30 Vrijheid

100cm x 120cm

Wie zich opgesloten voelt telt de dagen in gevangenschap. Maar in elke blinde muur is een raam te ontdekken dat uitzicht biedt op vrijheid.
Gemengde techniek.

Marianne Van der Schee

#31 Vrij en onverveerd

100cm x 120cm

De titel verwijst naar een volkslied, naar een prins die onbuigzaam de vrijheid tegen duistere krachten verdedigt.
Gemengde techniek.

Maureen Schoonderwoerd

#33 Is vrijheid onbereikbaar?

120cm x 90cm

Met het kunstwerk hoop ik dat het Syrische jongetje Aylan dat verdronken is niet vergeten wordt. Hij staat voor mij als symbool hoeveel risico vluchtelingen nemen om in vrijheid te kunnen leven. De boot die leeg is staat voor mij als symbool dat er niemand was om dit jongetje te beschermen. En dat wij in Europa het laten gebeuren dat mensen verdrinken op zee. Leven wij niet de vrijheid om dit te voorkomen? Aan de rechterkant komt het licht door de wolken dit is de plek waar de boot heen vaart. Het licht symboliseert voor vrijheid en de dood..

Gabriele Alexandra van Emmerik

#35 #metoo

220cm x 80cm

techniek: olieverf, grafietpotlood en bladgoud op canvas.

Het schilderij is een zelfportret.
In 1988-89 heb ik een jaar in Israël gewoond en gewerkt als bloemist. Destijds was ik een jonge vrouw van 22 jaar. De partner van Juta (de eigenaresse van de bloemenwinkel waar ik werkte) heeft mij verkracht. Ik woonde tijdelijk bij hun in huis. De ruimte waar dit gebeurde was mijn slaapkamer, een lange smalle kamer met aan de zijkant kasten met louvredeurtjes. Deze louvredeurtjes komen terug in het schilderij. Op het schilderij draag ik een kettinkje met de Davidsster, wat verwijst naar mijn tijd in Israël en het feit dat mijn aanrander een joodse man is. Ik wankel nog enigszins op mijn benen, mijn handen in elkaar. goudenring. De uitdrukking op mijn gezicht is bijna emotieloos maar ook chaotisch. Ik sta in mijn ondergoed, hierin geef ik mij ‘bloot’ maar ook weer niet helemaal. Het kleurcontrast is oranje en blauw, zowel koude als warme kleuren. Mijn hoofd heb ik blauw geschilderd waarmee ik wil aangeven dat ik mijn hoofd koel probeer te houden. Mijn handen zijn in warm oranje geschilderd, daar vloeit, net als naar mijn kruis, de energie naar toe.

Het schilderij laat het verleden en het heden zien, verwerking van een verkrachting en wat ernstig genoeg miljoenen vrouwen nog steeds over komt.
Ik voel geen haat of woede (meer), ik voel me vrij.
Het schilderij laat mijn kwetsbaarheid zien. . De vrijheid die we hier in Nederland kennen om hierover te praten en in mijn geval te kunnen schilderen is een groot goed.

De kracht van het schilderij is ‘Een heftige ervaring omzetten naar iets positiefs”
Nb van dit echtpaar heb ik op mijn 23e verjaardag aquarelverf gekregen. Met de aquarellen die ik in Israël met die aquarelverf heb gemaakt ben ik bij terugkomst uit Israël toegelaten tot de kunstacademie in Maastricht.

Johanna Rijntjes

#41 Kinderlijk vrij

50cm x70cm

In de zomer van 2021 mochten Syrische vluchtelingetjes, vanwege de hittegolf in Wenen, van de brandweer spelen met de brandspuit. De wijze waarop dit kind uitbeeldt hoe bevrijdend dat aanvoelde en ze even weer echt kind kon zijn zonder angst te voelen, trof mij zeer.

Van Gansewinkel Jenny

#42 Vrijheid

75cm x55cm

Sommige mensen durven niet te ontmoeten. Voelen de vrijheid niet.
De een voelt de vrijheid wel door te willen zijn zoals ze zelf willen. De mens wil de vrijheid ook voelen door elkaar te ontmoeten, te reizen of te vluchten om vrijheid te krijgen.
Gemaakt met spuitverf , acryl, pen op papier.

Rozet Middelkoop

#45 Vrijheid een kostbaar goed!

50cm x70cm

Dit schilderij is gemaakt om 75 jaar vrijheid te vieren!

Ik hoop dat zo iets verschrikkelijks als de tweede wereld oorlog NOOIT meer zal gebeuren.

John Mulder

#46 The monkey off your shoulder

90cm x120cm

Freedom is a state of mind. Het gevoel dat alleen jij bepaalt wat je doet, waarom je het doet, wanneer je het doet. Zonder dat dit ontaardt in egoisme en het overschrijden van andermans grenzen. Te vaak nemen we het aapje van de ander op onze schouder. Omdat we aardig willen zijn, omdat we ons gedwongen voelen, omdat we bang zijn voor de reactie van de ander.

De Maesschalck Josse

#47 Berkenlaan

160cm x160cm

Mijn werk staat voor de nieuwsgierigheid en dromerige ontdekkingslust die we hadden als kind. Het opent een wereld die mede ingevuld wordt door het innerlijke kind van de kijker. De ultieme vorm van imaginaire vrijheid

Marcel Rus

#53 Flow like water

100cm x100cm

Zelfs een gevangene, vastgeketend in zijn cel, of iemand die juist emotioneel vast zit in een bepaalde situatie, kan vrij zijn. Hij of zij kan er voor kiezen aan iets anders te denken. Een betere toekomst voor te stellen. Iets om naar toe te werken. Die vrijheid van denken biedt rust. Rust die ook toe te schrijven is aan de golven van de zee of het stromend water van een rivier. Het stevent vastberaden in een eigen gekozen ritme op het doel af. Niet gehinderd door datgene wat onverwacht in de weg lijkt te staan bv een boot, een vis of een pier. Dat wil ik zeggen met dit schilderij: accepteer wat tussen jou en je doel lijkt te staan en vind je eigen weg, in je hoofd, in vrijheid.

Het kunstwerk ‘Flow like water’ is geassembleerd met repen textiel die daarna zijn geschilderd. Het geeft een authentiek, ambachtelijk en levendig beeld wat natuurlijk het beste tot zijn recht komt bij een fysieke schouwing. Het is specifiek gemaakt voor de wedstrijd Vrijheid.

Anneke Hansum

#58 Relaxing

24cm x18cm

Oil painting on Canvas

Vermunt Tamara

#60 Feminine energy

100cm x100cm

De wereld zal vrijheid ervaren als er een juiste balans is tussen de mannelijke en vrouwelijke energie.
Maria Magdalene symboliseert de vrouwelijke energie.
Zij is altijd “weggestopt” geweest en nu is het tijd om haar te laten stralen.
Ieder mens heeft in zichzelf mannelijke en vrouwelijke energie, de kunst is om deze in balans te brengen.
Dit kan over andere door delen van jezelf aan te kijken, die misschien niet zo mooi zijn. (Denk aan egoïsme, prestatiedrang enz)
In het schilderij zie je dat de ene helft van het gezicht “mooier” is dan de andere helft. Beide kanten durven zien van jezelf maakt je uiteindelijkeen mooier mens.
Een dus daarmee een mooiere wereld.
Vrijheid zit in jezelf🙏🌏🍀🌟

Stella Abraas

#62 Ruimte

100cm x100cm

Tweeluik van mdf is bewerkt met de stiptechniek.( geïnspireerd door de Aboriginal dotpaintings). De ruimte ertussen symboliseert voor mij het gevoel van vrijheid .
Gewoon mogen maken wat ik wil .
Mogen zijn wie ik ben en dat dat goed genoeg is.

Martine Ansingh

#66 Protest!

30cm x40cm

Deze opdrachten heb ik gemaakt bij De nieuwe Academie Crejat, te Alkmaar. Ik heb hiermee geexposeerd met de groepstentoonstelling “Vrijheid” gedurende het project “levenslicht” van Daan Roosengaarde. (14 febr-27 febr 2020).
Dit werk is geïnspireerd op de vrijheid van meningsuiting en de klimaatdemonstratie op het Malieveld in Den Haag Najaar 2019) waar mijn dochter op 16 jarige leeftijd aan heeft deelgenomen..
Ik heb deze schilderijen gemaakt met acrylverf dmv het toepassen van (af)druk technieken op papier.

Leontine Smit

#70 de gedachten van vrijheid

80cm x60cm

Omdat ik al eenling niet in staat ben de wereld vrijheid te beïnvloeden, begin ik klein . Ik denk dat een groot deel van vrijheid in je hoofd zit . Als je met je gedachten al een gevoel van vrijheid kan creëren door negatieve gedachten te vergeten en mogelijkheden te zien, ben je al een stuk op weg.. Dit gevoel van vrijheid in je hoofd heb ik duidelijk gemaakt in dit schilderij. De cirkel is het hoofd ,de trap de ontsnapping en de beweging van de verf zijn de gedachten.

Marijke hegeman

#71 zielenreis/ soul journey

250cm x210cm

Vrijheid en vrij zijn betekent voor mij dat ik elke dag de keuze kan maken hoe ik met omstandigheden omga.. Dat het op deze manier betekenis geven aan dat wat zich voordoet een voorwaartste kracht genereert. In een beperkende coronatijd waarin geluk, verdriet, zorgen en rouw op mijn bordje lagen, waarin een mentale gevangenis dreigde en invloed had op mijn inspiratie ging ik op een moment van vertwijfeling een commitment met mezelf aan om in 100 dagen 100 portretten te schilderen. #the100dayproject.
Wiebelig van start, op 31/1 zonder plan, euforisch geëindigd op 10/5 2021.
Alles is voorbij gekomen zowel qua inspiratie als confrontatie met mezelf,. Het heeft geresulteerd in een persoonlijke reis waarin 100 kunstwerkjes onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en die ik daarom dan ook als 1 werk presenteer.. Het een werk luidde het andere in. Elke dag opnieuw inspiratie in het moment. De teksten en quotes waarmee ik elke dag afsloot ben ik aan het verwerken in een “reisgids.” Alles is in detail terug te vinden op mijn openbaer instagramaccount: marijke_hegeman

voorbeeld hiervan:
Day 17/100 #the100dayproject
Nadine Gordimer, zuid Afrika (1923-2014). Schrijfster, vele prijzen waaronder in 1991 Nobelprijs voor literatuur.
Als schrijfster was het haar engagement om de werkelijkheid op een integere wijze te verkennen en verborgen aspecten bloot te leggen. Haar voortdurende inzet voor de vrijheid van meningsuiting maakte dat haar boeken in eigen land regelmatig verboden werden. Ze was een progressieve blanke, negeerde in de jaren 50 en 60 de apartheidswetten en werd later door blank hierom, en door zwart vanwege haar huidskleur gemarginaliseerd. Het heeft haar nooit bang gemaakt en weerhouden te schrijven.
Quotes:
“Everyone ends up moving alone towards the self”
“The truth isn’t always beauty,but the hunger for it is”
Acrylic on paper

Femke Kock

#72 De Rode Schoentjes

80cm x100cm

Olieverf, acrylverf, spraypaint en softpastel op canvas.
Wat vrijheid voor mij betekent is niet in een woord of beeld samen te vatten. Daarom ben ik zo vrij geweest van dit schilderij een visueel spektakel te maken, zowel in vorm en beeld als in kleur. Een schilderij dat vrijheid ademt, op alle fronten. Een erg persoonlijk schilderij waarin ik mezelf heb afgebeeld als kind, en als volwassene , in de huid van Marianne. Als kind kies je niet waar je geboren wordt. In welk land, welk gezin, welke religie. Welke weg je zal gaan bewandelen, ligt nog niet vast, maar veel aspecten van waar je in opgroeit draag je met je mee zowel in het klein (gezin) als in het groot (land, cultuur), Ook ben ik zo vrij geweest mezelf af te beelden als Marianne. In dit geval niet met de Franse vlag, maar met een fles drank, die ik krachtig en trots leeg giet. Staand voor de alcohol verslaving waar ik mee kampte. Dansend op de 5e symfonie van Beethoven. (vrijheid in morse) Op rode schoentjes die maar blijven dansen. Verlost zijn van een verslaving is vrijheid. Schilderen is vrijheid. beseffen dat je een grote bofkont bent is vrijheid. En over dit schilderij valt nog veel meer te vertellen, wat ik met graagte wil zou willen doen.

Irene van kamp

#74 Veiled yet Free

34cm x51cm

Ik keek naar een schilderij van Breitner “Aan Boord” (1897) en dit werd mijn variant:
het dubbele gevoel van onzichtbaar zijn, maar wel samen op reis:
ultiem gevoel van vrijheid.

Gerrie Bevers

#78 Freedom is Meaningful / Vrijheid is Veelbetekenend

100cm x100cm

Vrijheid is veelbetekenend. Het is alomvattend, essentieel, bijzonder en blij. En nog veel meer.
Vrijheid is als onbelemmerd ontplooien. Het wil in elk wezen levend zijn, maar is of kan dat niet altijd.

Nanny ter Wiel

#91 Hier en de overkant (2021)

170cm x90cm

olieverfschilderij op paneel betreft

Vrij zijn betekent voor mij:

aan het wad lopen, de frisse zeelucht opsnuiven, ook tijdens de lockdown in coronatijd
Vrij zijn om te gaan en staan waar je wilt op momenten dat jij dat wilt, net zo vrij als de vogels die daar aan het wad in de lucht zweven en/of foerageren.
Vrij zijn om naar de overkant te kijken en de vrijheid hebben om daar naar toe te gaan
Denkend aan al degenen die ook aan zo’n overkant staan en die mogelijkheid om over te steken niet hebben.
Voor hen is de overkant een fata morgana, zonder horizon, een vaag beeld.
Zo kwam het op mij over toen ik daar op een mooie middag in juni achter de dijk bij Uithuizen stond en naar het Duitse eiland Borkum keek.
Geen horizon, vrij zwevend in de lucht, vage contouren en toch heel dichtbij……….VRIJ

Erika Wolff

#100 De wereld is te klein voor muren

21cm x 30cm

Als studenten fantaseerden we wel eens dat de Berlijnse muur ooit zou vallen. Wat was het bijzonder toen dat echt gebeurde! Wat ik toen nog niet kon vermoeden, is dat de liefde van mijn leven tot 1989 achter deze muur woonde.
Mijn man leerde pas in 1990, na de val van de muur zijn vader kennen. Zijn vader zat toen hij nog heel klein was, vast in de DDR als politiek gevangene. Maar hij werd vrijgekocht door West-Duitsland en belandde uiteindelijk in Nederland, waar hij zich eindelijk veilig voelde.
Toen ik mijn man in 2003 leerde kennen heb ik me pas echt gerealiseerd wat leven in (on)vrijheid betekent en heb tranen met tuiten gehuild over de heftige verhalen. Weg met alle muren, de wereld is van iedereen!

Peter Modderman

#102 Express Yourself

60cm x 80cm

Madonna in haar “Golden Days”. In die dagen, 1990, was het shockerend hoe een vrouw in een puntbeha liet zien hoe ze haar ‘mannetje’ stond. Een inspiratie voor velen, maar vooral bekrachtigend voor de LHTBQ+ gemeenschap. Laat zien wie je bent. ‘Freedom of speech’ was de boodschap van Madonna – ”Express Yourself!”
Open je hart en wees wie je bent. Inmiddels zijn we 30 jaar verder en is de acceptatie stukken vooruit gegaan. Leven in vrijheid is kunnen zijn wie je bent. ‘”Express yourself!”.
Daar heb je wel ballen voor nodig.

Leoni Yvonne Lichtveld

#107 Ode aan de bomen 2

90cm x 190cm

Gemengde techniek